Orkide Zeytin Dalından

Sıkça Sorulan Sorular

Sağlık dostu olan zeytinyağı; gıdadan sağlık ve kozmetik ürünlerine dek birçok alanda kullanılmaktadır. Zeytinyağı ‘oleik asit’ diye adlandırılan yağ asidi açısından çok zengin bir besindir. Oleik asidin yağ içerisinde birçok formu bulunur ancak serbest formu, ne kadar az olursa zeytinyağının lezzeti ve kalitesi o kadar çok olur. Zeytinyağı kalite kriterlerinde başta gelen asitlik derecesi, serbest oleik asit formu ile belirlenmektedir.

Ayrıca ürün etiketinde belirtilmiş olan üretim yılı, dolum yılı, son kullanma tarihi gibi diğer bilgilere dikkat edilmesi gerekmektedir. Hangi yöntemle elde edildiği hakkında bilgi, etiket üzerinden öğrenilebilir. Renk, zeytinyağı için bir kalite kriteri değildir. Zeytinyağı; hasat dönemine veya zeytin çeşidine göre farklı renklerde olabilir. Etiket üzerinde katkı veya koruyucu madde içermediğine dair detay bilgileri de görebilirsiniz.

Hasadı doğru zamanda yapmak, zeytin tanelerini zarar vermeden elle toplamak, zeytini hiç bekletmeden sıkmak, zeytinyağının kalitesini etkiler. Zeytinler toplanıp yıkandıktan sonra ezilerek hamur haline getirilir. Bu işleme “kırma” denir. Daha sonra zeytin hamuru bir süre karıştırılır. Bu, parçalanan meyve hücrelerinden koku aromalarının ve sağlık için çok yararlı olan biyofenollerin ve polifenollerin yağa karıştığı en önemli aşamadır. Bu nedenle kırma işlemi ısıyı arttırmadan özenle yapılmalı ve karıştırma kapalı ortamda, havayla temas etmeden, ısı 27 dereceyi geçmeden yapılmalıdır. Zeytinyağındaki yararlı ve meyvemsi aromalar, bu iki aşamada ortaya çıkar.

Zeytinyağı doğrudan güneş ışığı görmeyen serin yerlerde saklanmalıdır. Saklama için en uygun sıcaklık derecesi 14-15°C’dir. Zeytinyağı her türlü kokuyu çeker, içine alır. Bu nedenle yabancı koku olmayan yerlerde ağzı kapalı olarak muhafaza edilmelidir. Zeytinyağı, ağzı açık bırakılır ve uzun bir süre hava ile temas ederse bozulmaya başlar.

Üretilen yağların üretimi ve depolaması doğru yapıldığı takdirde zeytinyağının raf ömrü, 2 yıldır. Zeytinin içerisindeki polifenol ne kadar yüksek ise yağın kendini koruyabilme zamanı da o kadar uzun oluyor.

Renk de donma derecesi gibi zeytinyağında bir saflık ve doğallık kriteri değildir. Zira aynı etkenlerden dolayı zeytinyağının renginde farklılıklar görülebilir. Yeşil ya da altın sarısı olması kalitesini etkilemez.